V SR sa konzumuje ešte stále príliš málo potravín, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na zdravie.

V Bratislave, 16. júna 2009 – Viac ako 400 odborníkov z 84 krajín diskutovalo na medzinárodnej konferencii dňa 9. – 11. júna v Žiline na tému funkčné potraviny. Ich konzumácia má vedecky dokázaný kladný účinok na zdravie a môže zásadne skvalitniť a predĺžiť ľudský život. Funkčnosť týchto potravín je preverená novými vedeckými štúdiami, ktoré boli prezentované na žilinskej konferencii. Pridaním funkčných potravín do jedálnička sa výrazne znižuje riziko civilizačných chorôb a majú priaznivý vplyv na život všetkých vekových skupín – od detí až po seniorov. Na Slovensku sa však ešte stále konzumuje mimoriadne málo funkčných potravín, najmä probiotických. Aby ich ľudia jedli viac, riešením by mohlo byť ich pridávanie probiotík do všetkých obľúbených jedál a pochutín, kde je pre ne vyhovujúce prostredie. V budúcnosti bude azda možné kúpiť i probiotickú zmrzlinu.

Funkčné potraviny predstavujú najúčinnejší, najlacnejší a veľmi efektívny spôsob prevencie a zníženia miery zdravotných rizík. Majú vedecky dokázaný blahodarný účinok na zdravie a výsledkom ich pravidelnej konzumácie je zvýšenie obranyschopnosti voči ochoreniam a tým i predĺženie ľudského života. Medzi funkčné potraviny patria potraviny s obsahom rôznych minerálov, vitamínov, antioxidantov alebo probiotík nachádzajúce sa v ich prirodzenom prostredí ako sú jogurty, kyslomliečne nápoje, rastlinné a živočíšne oleje, atď.

Podľa štúdie vykonanej v skupine 1 072 ľudí starších ako 69 rokov mliečne probiotické potraviny výrazne znižujú počet bežných infekčných ochorení, ktoré sú najčastejšími chorobami v zimnom období. Patria k nim napríklad infekcie horných a dolných dýchacích ciest a infekcie tráviacej sústavy, ktoré sú najčastejším dôvodom úmrtia u starších ľudí. Konzumáciou 2 fľaštičiek probiotického nápoja Actimelu obohateného o kmeň Lactobacillus casei DN-114 001 klesol výskyt týchto bežných ochorení o 10,6 %. U pacientov s infekciou horného dýchacieho traktu (najmä zápalom nosohltanu) prišlo konzumáciou Actimelu k skráteniu trvania tohto ochorenia.

Ľudia pracujúci na zmeny vykazujú vplyvom stresu vyššiu náchylnosť k infekciám. Denným užívaním 200 g mliečneho nápoja obsahujúceho baktérie Lactobacillus casei DN-114 001 počas troch mesiacov sa u skúmanej vzorky účastníkov štúdie zvýšila obranyschopnosť organizmu a výsledkom bol nižší počet ochorení, ktoré sú časté najmä v zimnom období. Dôležitým zistením je fakt, že pravidelné užívanie probiotického nápoja s obsahom Lactobacillus casei DN-114 001 malo výborné výsledky u podskupiny fajčiarov, ktorých dýchací systém je náchylnejší na respiračné infekčné ochorenia. Štúdia zaznamenala výrazné predĺženie obdobia pred tým, ako niektorí sledovaní ochoreli a následne kratšie trvanie obdobia horúčky.

Zdravým deťom vo veku 3 – 6 rokov, ktoré navštevujú predškolské zariadenia a sú tým vystavené zvýšenému riziku získania infekčného ochorenia, bol v rámci klinického výskumu podávaný mliečny nápoj obsahujúci baktérie Lactobacillus casei DN-114 001. U detí, ktoré užívali tento nápoj, sa znížil výskyt ochorení horných alebo dolných dýchacích ciest a infekcie tráviaceho traktu. Zároveň, podľa informácií od rodičov detí, ktoré uvedené ochorenie počas sledovania štúdie prekonali, choroba nevyžadovala zmenu aktivít detí počas jej trvania. „Funkčné potraviny u detí majú veľký význam, pretože dokážu do organizmu rastúceho dieťaťa dostať látky, ktoré ho vedia zásadne ovplyvniť pre budúci život," zhrnul odporúčania konzumácie probiotík deťmi pediater Milan Kuchta.

Jedným z hlavných sponzorov konferencie o funkčných potravinách bola spoločnosť Danone. Hoci lekári a odborníci na výživu odporúčajú pre zdravie množstvo funkčných potravín, iba užívanie máloktorých je podložené serióznymi klinickými výskumami a štúdiami. Danone investuje už dlhé roky značné prostriedky do vývoja a výskumu probiotických baktérií, ktoré pridáva do svojich výrobkov. Množstvo starších i aktuálnych štúdií potvrdzuje, že tieto probiotiká obsiahnuté v mliečnych probiotických nápojoch a výrobkoch majú významný vplyv na skvalitnenie života ľudí, a ich konzumácia pomáha u nich predchádzať vzniku mnohých civilizačných ochorení.

Archív vyhodnotení DŠML
Cenník je platný od 25. 03. 2024 - 30. 4. 2024 !!
Aktuálny cenník platný
od 25. 03. 2024 - 30. 4. 2024
Dajte nám vedieť, čo vašim
deťom chutí!

Vaše návrhy a podnety zasielajte na lucia.kruzliakova@danone.com.
Ste návštevníkom
0922776